Welkom bij Lappe Lady

Lappe Lady wenst u hartelijk welkom op haar blog die opgezet werd in functie van een trip naar Istanbul waar ik samen met 3 vriendinnen, L3 genoemd, de quilterswereld daar onveilig zal maken van 3 tot 11 mei 2012 en op deze manier jullie beetje laat meereizen, al dan niet (verderlicht) gezeten op de schouder van één van de reizigers.
De toekomst zal uitwijzen hoe deze blog daarna zal evolueren.

Nu zo'n 2 jaar later is een nieuwe trip in zicht en jullie mogen opnieuw virtueel meereizen... als de tijd en de internetverbinding meezit

zondag 13 mei 2012

Veilig thuis



De vier Quilterkens zijn allen veilig thuisgeraakt met een vlotte reis, terug lekker voedsel op vliegtuig en zowaar een chocomousse als dessert.
Net voor het huiswaarts keren gingen we onze quilts ophalen in het Militair Museum. We waren er op het gepaste ogenblik. De Kolonel, hoofd van het museum, gaf ons een rondleiding in een afgesloten deel waar stokoude tenten van de sultans zullen tentoongesteld worden. Ter onzer ere werd iemand van het museum opgetrommeld die beweerde de uitleg naar het Engels te kunnen vertalen. We begrepen echter meer van de lichaamstaal van diegene die het in het Turks vertelde. Dit had men blijkbaar snel door en dan kregen we een andere soldaat toegewezen die het naar de Franse taal vertaalde. Tussen het Turks, Engels en af en toe een beetje Duits kon dat Frans er ook nog wel bij. Zijn stopwoordje was "En fait" en "en fait" liepen de gesprekken nu wel vlot, misschien ook wel omdat die man zelf ook kan naaien.

We bewonderden tenten van eeuwen oud, dus de huizen van "toen" van de Sultans, soldaten en anderen. Tenten waarin men zich verwarmde door vuurtjes van blokken hout terwijl er gekookt werd, naast alle andere bezigheden die men in een woning doet. Speciale tenten voor het wassen en opbaren van overledenen.
Tenten in vilt, katoen en zelfs zijde. Ook "stukken" textiel opgehangen met bedoeling om wat schaduw te bezorgen.
Buitenkanten meestal sober, maar allemaal binnenin zo prachtig versierd. We zagen er borduursels en de fijnste applicaties in katoen en zijde, sommigen zelfs met zilver.
Deze tenten zijn loodzwaar en het is een raadsel hoe men er zo fijne versieringen kon op naaien met meestal onzichtbare steken. De kleuren zullen in de loop der eeuwen waarschijnlijk wat vervaagd zijn en toch zijn ze nog heel levendig.

Mooi versierde pijlers houden de tenten recht en daarbovenop werd dikwijls een top geplaatst uit koper. Merkwaardig is de top met een ster met 11 punten.




't Was een mooie afsluiter van een prachtige reis waarbij elk van ons veel inspiratie opdeed en voldaan huiswaarts kon.


1 opmerking:

  1. Da's mooi meegenomen, een privé rondleiding in dat deel van het museum (en dan nog in alle mogelijke talen ;-))

    BeantwoordenVerwijderen